top of page
  • Writer's pictureANTROPOP platforma

IZLOŽBA | Zadarske urbane praznine | 01.06.

Updated: May 27, 2019

Pozivamo vas na otvaranje izložbe studentskih radova u ZadArt, pod nazivom “Zadarske urbane praznine“. Izložba okuplja presjek radova nastalih u sklopu kulturno-antropološkog kolegija Vizualna kultura (UniZD). Otvorenje je zakazano za 01. lipnja, u 19 sati.


Tijekom prethodnog semestra, polaznice/i kolegija poticani su da odabranim fenomenima zadarske urbane svakodnevice pristupe neposredno, iz pješačke perspektive. Vizualno je, pritom, shvaćeno i kao afektivni okidač daljnjeg istraživanja, indikator širih društvenih fenomena i kao sredstvo bilježenja zatečenog (viđenog) okoliša priručnim sredstvima.


U tematskom fokusu radova okupljenih izložbom su zadarske urbane praznine i "prijeteće geografije", krajolici koji istovremeno odbijaju (urbanistički), a privlače (antropološki): mikroklima lokve u dvorištu TIZ-ovih zgrada, Hotel Iž, mračne ulice, devastirana kasarna. Svakoj od tema, autori i autorice pristupaju iz različitih istraživačkih pozicija  – dokufikcijske, performativne, detektivske, autorefleksivne... Istraživanjem polazišnih tema, pritom se, spontano, logikom terenskog rada, otvaraju i pitanja etike reprezentacije, rodnog pozicioniranja u javnom prostoru i stambenih politika.    


Radovi se (formalno) baziraju na kombinaciji teksta i vizualnog materijala – fotografija i crteža. Izložba je zamišljena kao kombinacija arhiva i zidnih novina.


PROFESORICA | dr. sc. Senka Božić-Vrbančić, izv. prof.

SURADNIK NA KOLEGIJU | Bojan Mucko.

78 views0 comments
bottom of page